Nemzetközi vezetői engedély meghosszabbítása

A nyári vakáció megtervezésekor érdemes ellenőrizni, hogy az adott célországban elfogadják -e a magyar jogosítványt. Amennyiben nem, szükség lesz a nemzetközi vezetői engedély kiállítására. Nemzetközi jogosítványt az kaphat, aki rendelkezik érvényes magyar jogsival és betöltötte a 18. életévét. Fontos tudni még, hogy

  • a nemzetközi jogsi csak a magyar vezetői engedéllyel együtt érvényes
  • a vezetői engedély külföldön vezetési jogosultság igazolására alkalmas azokban az országokban, ahol a magyar vezetői engedélyt elismerik, személyazonosság igazolására belföldön, nemzeti szabályaink szerint alkalmas
  • A nemzetközi jogosítvány érvényességi ideje három év, tehát a 3 év lejárta után a jogosítványt meg kell hosszabbítani.

Hova nem kell és hova kell a nemzetközi jogsi?

A magyar jogosítványt vezetési jogosultság igazolására elismerik az

A fenti országokba tehát nem szükséges nemzetközi vezetői engedély.  Ha viszont olyan országban szeretnél vezetni, mely nincs a fenti listákon, javasolt a nemzetközi jogsit kiállítani. Legtöbb esetben nem kérik ugyan, de hasznos lehet. Magyarországról utazóknak leginkább az Egyesült Államok, Kanada és Dubai területére érkezve lehet szükség erre a dokumentumra. Mivel a szabályozás államonként más és más pl az USÁ-ban, érdemes kiutazás előtt ellenőrizni, hogy pontosan milyen dokumentumokra lesz szükség. Sokszor autókölcsönzők is kérhetik a nemzetközi vezetői engedélyt, ezért meglepetések helyett, jobb ha csináltatunk egyet még az indulás előtt Magyarországon. A fent említett országokra vonatkozó szabályozást itt lehet megnézni:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?kanada
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?egyesult-arab-emirsegek

Hol kaphatunk nemzetközi jogosítványt?

A nemzetközi jogsi igényelhető online Ügyfélkapun keresztül. Ilyenkor a személyi igazolványon, lakcímkártyán és a 2 db szkennelt igazolványképen kívül az ügyintézés díjának megfizetését tanúsító igazolást is csatolni szükséges online.

Ezen kívül személyes ügyintézéssel bármely járási kormányablakában vagy okmányirodájában. A kész okmány átvehető az okmányirodában vagy kormányablaknál személyesen, vagy postai úton. Fontos tudni, hogy a nemzetközi vezetői engedély kiállítását meghatalmazott is kérelmezheti, illetve az elkészült okmányt meghatalmazott is átveheti. Ebben az esetben be kell mutatni az írásbeli meghatalmazást.

Mi szükséges a nemzetközi vezetői engedély kiállításához?

  • érvényes magyar vezetői engedély (és betöltött 18. életév)
  • személyazonosság igazolására alkalmas érvényes okmány
    (személyazonosító igazolvány, útlevél)
  • lakcímkártya
  • 2 db igazolványkép fotó
  • igazgatási szolgáltatási díj megfizetését tanúsító igazolás: a Nemzetközi jogosítvány ára 2.300 Ft. Az összeg fizethető a helyszínen bankkártyával és postai csekken is előzőleg.
  • amennyiben az ügyben meghatalmazott jár el, a képviseleti jogosultságát igazoló meghatalmazás eredeti példánya

Ügyintézési idő 8 nap (max 21 nap hiánypótlás esetén).

Fontos figyelmeztetés: Az oldal időnként frissül. A frissítés dátuma a cikk címe alatt található. A cikkekben található  információkat mindenki saját felelősségére használhatja.