Jogosítvány érvényessége

A jogosítvány érvényessége – pontosabban az érvényességi idő lejárta – a jogsi hátulján található meg. Tehát ne a fényképes oldalát nézd!!!  Valamennyi jogosítvány kategóriát tartalmazza a a jogsi hátulján levő táblázat (a képen). Ha másféle jogsid is van, mint pl. B jogsi, akkor azoknál a kategóriáknál is fel van tüntetve a lejárati dátum. Ezekre tehát egyenként figyelmet kell fordítani. A jogosítvány lejárati ideje egyébként mindig a születésnapodra kell, hogy essen.

Jogosítvány érvényessége jogszabály szerint

A jogosítvány alap esetben 10 évig érvényes, de életkor előrehaladtával ez változik (születésnapodra esik a lejárati dátum)

Hány évre adják a jogosítványt?

  • jogosítvány 50 éves korig 10 évig érvényes
  • jogosítvány érvényessége 50 év felett de 60 év alatt: 5 év
  • jogosítvány érvényessége 60 év felett de 70 év alatt: 3 év
  • jogosítvány érvényessége 70 év felett: 2 év

 

Jogosítvány érvényessége vészhelyzet esetén

A koronavírus járvány következtében korábban bevezetett vészhelyzet “jóvoltából” kitolódott a lejárt jogosítvány türelmi ideje. Ez azt jelentette hogy +10 hónapig vezethettél lejárt jogsival. Ezt a rendelkezést mostanra eltörölték azonban.

2022 június 30-ig mindenkinek, akinek eddig az időpontig lejár vagy a vészhelyzet alatt már lejárt a jogosítványa meg kell újítania. Vagyis a lejárt jogosítvány maximum 2022. június 30. napjáig lesz érvényes!

Érvényes jogsi nélkül ne vezess!

Érvénytelen jogsival nem érdemes vezetni, mert büntetés jár érte: Átlagosan 20.000 – 45.000 Forint közötti helyszíni bírságra számíthatsz, ha közúti ellenőrzéskor kiderül, hogy lejárt a jogsid.

Mi kell a jogosítvány hosszabbításhoz?

A jogosítvány hosszabbításhoz első körben orvosi alkalmassági vizsgálat szükséges, melyet a háziorvos tud kiállítani. Ezt követően 2 féle képpen intézhető a jogosítvány hosszabbítás:

1. személyes ügyintézés nélkül, automatikus eljárásban, online: Ehhez ügyfélkapun keresztül belépve egy online nyilatkozatot kell először is kitölteni, mely szerint automatikus ügyintézést kívánsz igénybe venni a jogsi meghosszabbításához. Automatikus eljárás előnye, hogy az új okmány igénylése ingyenes, illetékmentes.

2. Kormányablakban vagy okmányirodában történő személyes ügyintézéssel is megújíthatod a vezetői engedélyt, így  4.000 forintba kerül. Nyugdíjkorhatárt elérőknél 4.000 Ft helyett az ügyintézés díja (illetéke) 1500 forintra módosul.

MI kell a jogosítvány hosszabbításhoz? a linkre kattintva megtudhatod cikkünkből!!!