Jogosítvány érvényessége

A jogosítvány érvényessége – pontosabban az érvényességi idő lejárta – a jogsi hátulján található meg. Tehát ne a fényképes oldalát nézd!!!  Valamennyi jogosítvány kategóriát tartalmazza a a jogsi hátulján levő táblázat (a képen). Ha másféle jogsid is van, mint pl. B jogsi, akkor azoknál a kategóriáknál is fel van tüntetve a lejárati dátum. Ezekre tehát egyenként figyelmet kell fordítani. A jogosítvány lejárati ideje egyébként mindig a születésnapodra kell, hogy essen.

Jogosítvány érvényessége jogszabály szerint

A jogosítvány alap esetben 10 évig érvényes, de életkor előrehaladtával ez változik (születésnapodra esik a lejárati dátum)

Hány évre adják a jogosítványt?

  • jogosítvány 50 éves korig 10 évig érvényes
  • jogosítvány érvényessége 50 év felett de 60 év alatt: 5 év
  • jogosítvány érvényessége 60 év felett de 70 év alatt: 3 év
  • jogosítvány érvényessége 70 év felett: 2 év

 

Jogosítvány érvényessége vészhelyzet esetén

A koronavírus járvány következtében korábban bevezetett vészhelyzet “jóvoltából” kitolódott a lejárt jogosítvány türelmi ideje. Ez azt jelentette hogy +10 hónapig vezethettél lejárt jogsival. Ezt a rendelkezést mostanra eltörölték azonban.

2022 június 30-ig mindenkinek, akinek eddig az időpontig lejár vagy a vészhelyzet alatt már lejárt a jogosítványa meg kell újítania. Vagyis a lejárt jogosítvány maximum 2022. június 30. napjáig lesz érvényes!

FRISSÍTÉS!!! Május végétől június végéig Budapest és Pest megye valamennyi kormányablaka, vidéken pedig több mint 120 kijelölt kormányablak fogadja az ügyfeleket szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között, pünkösdvasárnap kivételével. Minderre a megnövekedett forgalom miatt van szükség.

Ezeken a hétvégéken kizárólag a veszélyhelyzet alatt lejárt személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél cseréjét lehet intézni. A nyitva tartó kormányablakok listája a linkre kattintva érhető el.

Az ügyintézéssel és várakozással együtt átlagosan 30–60 perc alatt intézhető el az okmánycsere, és nincs szükség előzetes időpontfoglalásra, akkor is érdemes felkeresni a kormányablakot – akár hétvégén, akár hétköznap –, ha a foglalható időpontok már beteltek.

Autósoknak fontos infomáció: A lejárt forgalmi engedélyek ügyében nem a kormányablakokat, hanem a műszaki vizsgaállomásokat kell felkeresni.

Érvényes jogsi nélkül ne vezess!

Érvénytelen jogsival nem érdemes vezetni, mert büntetés jár érte: Átlagosan 20.000 – 45.000 Forint közötti helyszíni bírságra számíthatsz, ha közúti ellenőrzéskor kiderül, hogy lejárt a jogsid.

Mi kell a jogosítvány hosszabbításhoz?

A jogosítvány hosszabbításhoz első körben orvosi alkalmassági vizsgálat szükséges, melyet a háziorvos tud kiállítani. Ezt követően 2 féle képpen intézhető a jogosítvány hosszabbítás:

1. személyes ügyintézés nélkül, automatikus eljárásban, online: Ehhez ügyfélkapun keresztül belépve egy online nyilatkozatot kell először is kitölteni, mely szerint automatikus ügyintézést kívánsz igénybe venni a jogsi meghosszabbításához. Automatikus eljárás előnye, hogy az új okmány igénylése ingyenes, illetékmentes.

2. Kormányablakban vagy okmányirodában történő személyes ügyintézéssel is megújíthatod a vezetői engedélyt, így  4.000 forintba kerül. Nyugdíjkorhatárt elérőknél 4.000 Ft helyett az ügyintézés díja (illetéke) 1500 forintra módosul.

MI kell a jogosítvány hosszabbításhoz? a linkre kattintva megtudhatod cikkünkből!!!