Lejárt jogosítvány meghosszabbítása

Közeledik 2022 június 30-a, az a dátum, amikor mindenkinek, akinek a koronavírus járvány miatt bevezetett vészhelyzet ideje alatt lejárt a vezetői engedélye, meg kell újítania a jogsiját. Az alábbi cikkben összefoglaljuk a lejárt jogosítvány meghosszabbításával kapcsolatos minden infót. A cikkben megtalálod azt, hogy

 • hol tudod megnézni, hogy lejárt-e a jogsid, illetve mikor fog lejárni?
 • a lejárt jogsi meddig hosszabbítható meg?
 • létezik-e türelmi idő 2022-ben és ha igen meddig?
 • mire számíthatsz, ha lejárt jogsival vezetsz?
 • kell-e újra vizsgázni?

 

Honnan tudod, hogy lejárt a jogsid?

A jogosítványon 2 féle lejárati idő szerepel, mely zavaró lehet.

1. A jogosítvány hátsó oldalán tudod megnézni, a kategóriáknál, hogy a jogosítványod érvényes-e még, pontosabban azt, hogy meddig vezethetsz. Ha több kategóriára vonatkozó jogosítvánnyal rendelkezel, akkor a dátumok eltérőek lehetnek, ezekre egyenként figyelni kell. Az új alapszabály szerint a jogosítvány lejárati ideje mindig a születésnapodra kell, hogy essen, tehát ilyen szempontból kerek évforduló. Ha a jogsidban még más szerepel, akkor a határidő túlléphető a határidőt követő első születésnapodig. Az alábbi képen bekarikázva:

A képen a jogosítvány lejárati ideje bekarikázva

2. A jogosítvány címoldalán (ahol a fényképed is látható)  szereplő lejárati idő csupán azt jelzi, hogy belföldön a jogosítvány mennyi ideig használható személyazonosító  okmányként.

Jogosítvánnyal csak addig lehet vele vezetni, amíg az orvosi alkalmassági vizsgálat érvényes. A lejárt vezetői engedélyt – pontosabban az orvosi alkalmasságit – alaphelyzetben 10 évente szükséges meghosszabbítani, de 50 év felett egyre gyakrabban, pontosan:

 • 50 év alatt: 10 évente
 • 50-60 év között: 5 évente
 • 60-70.év között: 3 évente
 • 70 év felett: 2 évente

 

A lejárt jogosítvány meddig hosszabbítható meg?

Alaphelyzetben türelmi idő nincs, lejárt vezetői engedéllyel csak az okmányirodától kapott igazolással (igazolás arról, hogy a jogosítvány meghosszabbításának folyamat elindult, de a végleges okmány még nem érkezett meg a címedre) vezethetsz, azzal is maximum csak 60 napig. Jelenleg a koronavírus járvány következtében még 2022 június 30-ig vészhelyzet áll fenn, és vészhelyzet esetén türelmi idővel módosul ez a szabályozás, nézzük, hogyan:

Lejárt jogosítvány türelmi idő 2021-2022 még létezik?

A koronavírus járvány következtében korábban bevezetett vészhelyzet “jóvoltából” kitolódott a lejárt jogosítvány türelmi ideje. Ez azt jelentette hogy +10 hónapig vezethettél lejárt jogsival. Ezt a rendelkezést eltörölték azonban, és most június 30-ig mindenkinek, akinek eddig az időpontig lejár vagy a vészhelyzet alatt már lejárt a jogosítványa meg kell újítania. Vagyis a lejárt jogosítvány maximum 2022. június 30. napjáig lesz érvényes!

Lejárt jogosítvánnyal vezetsz? Büntetésre számíthatsz..

Érvénytelen, lejárt jogsival nem érdemes vezetni, mert büntetés jár érte. A lejárt jogosítvány büntetési tételei az alábbiak lehetnek:

 • A helyszíni bírságot kapsz, ez átlagosan 20.000 – 45.000 Forint között van.
 • A lejárt jogsidat hatóságilag bevonhatják (szélsőséges esetekben)

Fontos megjegyezni itt, hogy lejárt jogosítvány miatt újravizsgázni nem kell. Ez csak akkor fordulhat elő, ha a jogosítvány hatóságilag (pl. ittas vezetésért) bevonásra került.

A lejárt jogosítvány megújítása

A lejárt vezetői engedély meghosszabbítását – az orvosi alkalmassági vizsgálat után – személyes ügyintézés nélkül, automatikus eljárásban is intézheted. Ehhez egy online nyilatkozatot kell kitölteni, amelyet – a részletes tudnivalókkal együtt – a megújult magyarorszag.hu oldalon találsz. A lejárt jogsi megújítása az automatikus ügyintézésre vonatkozó nyilatkozattal online ügyintézés keretében illetékmentes. Ennek hiányában – vagyis kormányablakban vagy okmányirodában történő személyes ügyintézéssel 4.000 forintba kerül. Nyugdíjkorhatárt elérőknél 4.000 Ft helyett az ügyintézés díja (illetéke) 1500 forintra módosul.

A jogosítvány hosszabbítás pontos lépéseit a linkre kattintva megismerheted cikkünkből!!!