Lejárt jogosítvány meghosszabbítása

Közeledik 2022 június 30-a, az a dátum, amikor mindenkinek, akinek a koronavírus járvány miatt bevezetett vészhelyzet ideje alatt lejárt a vezetői engedélye, meg kell újítania a jogsiját. Az alábbi cikkben összefoglaljuk a lejárt jogosítvány meghosszabbításával kapcsolatos minden infót. A cikkben megtalálod azt, hogy

 • hol tudod megnézni, hogy lejárt-e a jogsid, illetve mikor fog lejárni?
 • a lejárt jogsi meddig hosszabbítható meg?
 • létezik-e türelmi idő 2022-ben és ha igen meddig?
 • mire számíthatsz, ha lejárt jogsival vezetsz?
 • kell-e újra vizsgázni?

 

Honnan tudod, hogy lejárt a jogsid?

A jogosítványon 2 féle lejárati idő szerepel, mely zavaró lehet.

1. A jogosítvány hátsó oldalán tudod megnézni, a kategóriáknál, hogy a jogosítványod érvényes-e még, pontosabban azt, hogy meddig vezethetsz. Ha több kategóriára vonatkozó jogosítvánnyal rendelkezel, akkor a dátumok eltérőek lehetnek, ezekre egyenként figyelni kell. Az új alapszabály szerint a jogosítvány lejárati ideje mindig a születésnapodra kell, hogy essen, tehát ilyen szempontból kerek évforduló. Ha a jogsidban még más szerepel, akkor a határidő túlléphető a határidőt követő első születésnapodig. Az alábbi képen bekarikázva:

A képen a jogosítvány lejárati ideje bekarikázva

2. A jogosítvány címoldalán (ahol a fényképed is látható)  szereplő lejárati idő csupán azt jelzi, hogy belföldön a jogosítvány mennyi ideig használható személyazonosító  okmányként.

Jogosítvánnyal csak addig lehet vele vezetni, amíg az orvosi alkalmassági vizsgálat érvényes. A lejárt vezetői engedélyt – pontosabban az orvosi alkalmasságit – alaphelyzetben 10 évente szükséges meghosszabbítani, de 50 év felett egyre gyakrabban, pontosan:

 • 50 év alatt: 10 évente
 • 50-60 év között: 5 évente
 • 60-70.év között: 3 évente
 • 70 év felett: 2 évente

 

A lejárt jogosítvány meddig hosszabbítható meg?

Alaphelyzetben türelmi idő nincs, lejárt vezetői engedéllyel csak az okmányirodától kapott igazolással (igazolás arról, hogy a jogosítvány meghosszabbításának folyamat elindult, de a végleges okmány még nem érkezett meg a címedre) vezethetsz, azzal is maximum csak 60 napig. Jelenleg a koronavírus járvány következtében még 2022 június 30-ig vészhelyzet áll fenn, és vészhelyzet esetén türelmi idővel módosul ez a szabályozás, nézzük, hogyan:

Lejárt jogosítvány türelmi idő 2021-2022 még létezik?

A koronavírus járvány következtében korábban bevezetett vészhelyzet „jóvoltából” kitolódott a lejárt jogosítvány türelmi ideje. Ez azt jelentette hogy +10 hónapig vezethettél lejárt jogsival. Ezt a rendelkezést eltörölték azonban, és most június 30-ig mindenkinek, akinek eddig az időpontig lejár vagy a vészhelyzet alatt már lejárt a jogosítványa meg kell újítania. Vagyis a lejárt jogosítvány maximum 2022. június 30. napjáig lesz érvényes!

FRISSÍTÉS!!! Május végétől június végéig Budapest és Pest megye valamennyi kormányablaka, vidéken pedig több mint 120 kijelölt kormányablak fogadja az ügyfeleket szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között, pünkösdvasárnap kivételével. Minderre a megnövekedett forgalom miatt van szükség.

Ezeken a hétvégéken kizárólag a veszélyhelyzet alatt lejárt személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél cseréjét lehet intézni. A nyitva tartó kormányablakok listája a linkre kattintva érhető el.

Az ügyintézéssel és várakozással együtt átlagosan 30–60 perc alatt intézhető el az okmánycsere, és nincs szükség előzetes időpontfoglalásra, akkor is érdemes felkeresni a kormányablakot – akár hétvégén, akár hétköznap –, ha a foglalható időpontok már beteltek.

Autósoknak fontos infomáció: A lejárt forgalmi engedélyek ügyében nem a kormányablakokat, hanem a műszaki vizsgaállomásokat kell felkeresni.

Lejárt jogosítvánnyal vezetsz? Büntetésre számíthatsz..

Érvénytelen, lejárt jogsival nem érdemes vezetni, mert büntetés jár érte. A lejárt jogosítvány büntetési tételei az alábbiak lehetnek:

 • A helyszíni bírságot kapsz, ez átlagosan 20.000 – 45.000 Forint között van.
 • A lejárt jogsidat hatóságilag bevonhatják (szélsőséges esetekben)

Fontos megjegyezni itt, hogy lejárt jogosítvány miatt újravizsgázni nem kell. Ez csak akkor fordulhat elő, ha a jogosítvány hatóságilag (pl. ittas vezetésért) bevonásra került.

A lejárt jogosítvány megújítása

A lejárt vezetői engedély meghosszabbítását – az orvosi alkalmassági vizsgálat után – személyes ügyintézés nélkül, automatikus eljárásban is intézheted. Ehhez egy online nyilatkozatot kell kitölteni, amelyet – a részletes tudnivalókkal együtt – a megújult magyarorszag.hu oldalon találsz. A lejárt jogsi megújítása az automatikus ügyintézésre vonatkozó nyilatkozattal online ügyintézés keretében illetékmentes. Ennek hiányában – vagyis kormányablakban vagy okmányirodában történő személyes ügyintézéssel 4.000 forintba kerül. Nyugdíjkorhatárt elérőknél 4.000 Ft helyett az ügyintézés díja (illetéke) 1500 forintra módosul.

A jogosítvány hosszabbítás pontos lépéseit a linkre kattintva megismerheted cikkünkből!!!