Jogosítvány igénylés menete

Ha sikeresen levizsgáztál autóvezetésből, máris megigényelheted a vezetői engedélyt. A jogosítvány igénylés nem különösebben bonyolult, nem lesz nehéz dolgod, de azért nézzük át lépésről lépésre a folyamatot és azt, hogy mi is kell hozzá pontosan.

1. Jogosítvány igénylés vizsga után – mi kell hozzá?

  • Magyarországi szokásos tartózkodási hellyel rendelkező személyeként mindenki igényelhet első vezetői engedélyt, akinek korábban még nem került kiállításra jogsi semmilyen szerv által (sem magyar, sem külföldi)
  • A kiállítás feltétele továbbá, hogy
  • a. Sikeresen el kell végezned az elsősegély-nyújtó vizsgát, vagy igazolni kell mentességét a Magyar Vöröskeresztnél.
  • b. Egészségi alkalmassági vizsgálatot el kell végezni (háziorvos / üzemorvos)
  • c. Gondoskodni kell arról, hogy egy 3 évnél nem régebbi, okmánykiállításhoz alkalmas digitális fénykép- és aláírás rendelkezésre álljon az okmányirodában.
  • A vezetői engedély kiállításához szükséges nyilatkozat megtétele, ezzel a lépéssel indul az igénylés folyamata, a továbbiakban leírt módon. (Lásd 2. pont)

Fontos megjegyezni, hogy a nyilatkozat kitöltését és beküldését követően is elvégezhetők a fentiekben leírt a,b,c. pontok, amíg azonban ezek nem teljesülnek, addig az okmány hivatalból nem állítható ki.

Továbbá az a,b,c.. pontban említett igazolásokat nem kell külön benyújtani a Nyilvántartónak, illetve az okmányirodához/kormányablakhoz, mivel az  igazolásokat a kiállító szervek elektronikus úton megküldik az engedély-nyilvántartásba.

2. Jogosítvány igénylés menete – Online vagy személyes ügyintézéssel

Kétféleképpen intézheted a jogosítvány igénylést: ha van ügyfélkapud, akkor a magyarorszag.hu felületén igénybe veheted az online jogosítvány igénylés ügyintézési lehetőséget („Első vezetői engedély automatikus hivatalbóli kiállítása”) ha nincs, vagy nem ezt választod, akkor személyesen kormányablakban is intézheted.

2.1: jogosítvány igénylés online

Az online felületen személyes ügyintézés nélkül, automatikus eljárásban egy online nyilatkozatot kell kitölteni:

1. lépés: Az online jogosítvány hosszabbítás az Ügyfélkapun keresztül (KAÜ), azonosítással indítható.

2. lépés:  Itt kell megtenni az okmány kiállításához szükséges nyilatkozatot arról, hogy igénybe kívánjuk venni az automatikus, hivatalbóli okmánykiállítás lehetőségét és azt is meg kell adni, hogy a kész okmányt milyen címre kérjük majd.

Érdemes megadni a felületen telefonszámot, emailcímet is, ugyanis a rendszer emberi beavatkozás nélkül maga gyártja le a jogosítványt. Ehhez a rendszer a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból a 3 évnél nem régebbi, személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány kiállításakor készült, a vezetői engedély kiállításához is felhasználható fénykép- és aláírásadatot beszerzi. Ha viszont nincs ilyen 3 évnél nem régebbi okmányunk nyilvántartva a rendszerben, akkor sem akad meg a folyamat, mert értesíteni tudnak minket a megadott emailen, telefonszámon.

3. lépés: A nyilatkozat benyújtásakor semmilyen további dokumentum csatolására nincs szükség! A vezetési jogosultság azonnal bejegyzésre kerül a nyilvántartásba, ha a vezetői engedély kiállításához szükséges valamennyi feltétel fennállása a közúti közlekedési nyilvántartásból megállapítható – tehát valamennyi előfeltételre vonatkozó adat elektronikusan megérkezett a nyilvántartásba, és kizáró ok (pl. vezetési jogosultság szünetelése) sem áll fenn –, és a járművezető a hivatalbóli okmánykiállítást megakadályozó nyilatkozatot nem tett.

4. lépés: A sikeres beküldést követően amint elkészült jogosítvány kipostázzák, ez általában 8 napon belül megtörténik (bár a hivatalos ügyintézési határidő egyébként 25 nap).

Fontos, hogy az automatikus hivatalbóli okmánykiállítási eljárás illetékmentes!

Az automatikus okmánykiállítás igénybevétele esetén a www.magyarorszag.hu oldalon az „Okmányok” menüpont alatt az „Életút-szolgáltatás a vezetői engedély automatikus hivatalbóli kiállításához ügytípusban megtekintheted az  első vezetői engedélyének kiállításához szükséges feltételek teljesítésének állapotát (a vezetési jogosultsághoz szükséges előfeltételekre és az azt kizáró okokra vonatkozó aktuális információkat, valamint az okmánykiállítás státuszát).

Az ügy itt indítható: magyarorszag.hu

2.2 Jogosítvány igénylés kormányablaknál, személyesen

Személyes ügyintézés esetén az első jogosítvány igénylés szintén illetékmentes.

Az ügyet személyes megjelenéssel, kérelemre, országos illetékesség mellett kezdeményezheted bármelyik kormányablakban/okmányirodában.

Az elkészült jogosítvány kipostázzák, ez általában 8 napon belül megtörténik (bár a hivatalos ügyintézési határidő egyébként 25 nap).

 

A cikk a kormanyablak.hu oldalon 2023.01.14-én megtalálható infomációk alapján íródott: https://nyilvantarto.hu/hu/vezetoiengedely_automata_elso

Pontos, naprakész információkkal a Kormányablakok szolgálnak, személyes ügyfélszolgálatok felkeresése előtt érdemes megkeresni őket a konkrét jogosítvány üggyel kapcsolatban.

Kormányablak elérhetőségek:

Tel: 1818

Külföldről: +36 (1) 550-1858