Majdnem minden ember életében eljön az az időszak, amikor megfordul a fejében az első jogosítvány megszerzésének gondolata azonban, hogy elinduljon ezen az egyébként nem is annyira rögös úton, szüksége van néhány információra. A leggyakrabban előforduló kérdések segítségével nézzük meg mi a jogosítvány megszerzésének pontos menete!

Mik a jogosítvány megszerzésének feltételei 2022-ben, hány éves kortól szerezhetek jogosítványt? 

A jogosítvány megszerzéséhez szükséges egy alapfokú végzettség, (ami legalább 8 általános iskolai végzettséget jelent) és egy orvosi alkalmassági vélemény. A jogosítvány megszerzését már 16 év 6 hónapos korodban elkezdheted a KRESZ-tanfolyammal. 16 év 9 hónapos kortól már részt vehetsz KRESZ-vizsgán, forgalmi vizsgát pedig legkorábban tizenhetedik életéved betöltését követően tehetsz.

Minden válasz legalább egy újabb kérdést von maga után. Esetünkben ez jellemzően több is. Kezdjük az elsővel:

Miből áll a jogosítvány megszerzése?

Elsősorban gyakorlásból és tanulásból, de azonnal pontosítom. Először a KRESZ-tanfolyamon veszel részt, aminek keretein belül megismered a közlekedés alapfogalmait, bizonyos szituációkat és szabályokat.

Mennyi idő a KRESZ-tanfolyam?

A tanteremben történő oktatás minden autósiskolánál változó, de jellemzően nagyjából 4 hétbe telik, míg az online módszerrel napi 2 óra tanulással nagyjából 2 hét alatt elsajátítható a tudás. A tanfolyamot követően a KRESZ-vizsgán bizonyítod, hogy tudásod elérte a megfelelő szintet és készen állsz, hogy a forgalomban gyakorolj.

Mi jön a KRESZ után?

A sikeres KRESZ-vizsga után tehát elkezdődnek a gyakorlati órák. A forgalmi vizsgához legalább 29 órát és 580 kilométert kell vezetned, azonban (főként nagyobb települések esetében) ennél több időt igényel az, hogy elsajátítsd a biztonságos közlekedéshez szükséges készségeket és, hogy magabiztos legyél az úton.

Végül, de nem utolsósorban azért, hogy az úton egy nemvárt esetben is naprakész légy, és segítséget tudj nyújtani, szükséged lesz az elsősegélynyújtás alapjainak megszerzésére. Az ehhez szükséges tanfolyamot és a vizsgát is bármikor elvégezheted, akár a sikeres forgalmi vizsga után is. A jogosítványt azonban csak akkor kapod kézhez ha az elsősegély vizsgát is teljesítetted.

Hogyan válassz autósiskolát?

Az első jogosítvány megszerzésében nagy segítségedre lehet, ha olyan iskolát választasz, akik segítenek eligazodni az első jogosítvány megszerzésének útvesztőjében. Debreceni autósiskolák közül ilyen például a Neon Autósiskola, ahol van lehetőséged online KRESZ-tanfolyam elvégzésére is, ami teljesen rugalmas időbeosztást hoz magával, csak a vizsgához kell alkalmazkodnod. Ezzel a módszerrel könnyen visszatérhetsz korábbi anyagokra, amiket nem értettél, vagy haladhatsz gyorsabban is, mint a tantermi órákkal, saját időbeosztásod szerint.

Reményeim szerint ezeknek az információknak a birtokában már egyszerűbb lesz belekezdeni a jogosítvány megszerzésébe. Mindenkinek sok sikert és balesetmentes közlekedést kívánok!

Szponzorált tartalom

Nyitókép forrása:
https://www.freepik.com/free-photo/young-man-driving-woman-sitting-near-car_1281712.htm#page=2&query=driving%20license&position=6&from_view=search