Zéró tolerancia: mindenki tudja, ez azt jelenti, hogy nincs olyan minimális mennyiségű alkohol, aminek a fogyasztása elfogadott lenne, mielőtt volán mögé ülünk. Nem fér bele a fröccs, sem az egy pohár sör, de még az alkoholos cukorka miatt is kellemetlen percekben lehet részünk. Vagy iszik, vagy vezet!

 

Ennek ellenére vannak olyan élethelyzetek, kényszerítő körülmények, amikor a sofőr kénytelen ital fogyasztása után járművet vezetni. Az pedig a rosszabbik eset, amikor az alkoholos befolyásoltság okán bátorodik fel valaki annyira, hogy beül az autóba. Akár kényszer szülte a helyzetet, akár az ital bátorította a járművezetőt, könnyen előfordulhat, hogy épp ilyenkor fut bele egy közúti ellenőrzésbe.

 

Ki minősül ittas vezetőnek a jog szerint?

Ha közúti ellenőrzés alkalmával az alkoholteszteres mérés eredménye pozitív, a tesztet meg kell ismételni. A tesztet megismételni hitelesített alkoholszondával vagy vérvétellel lehetséges.

Amennyiben az ittas vezetés bizonyított, szabálysértésről vagy bűncselekményről beszélhetünk.  Abban, hogy milyen eljárás lefolytatására kerül sor, a hatósági személy intézkedése során megállapított véralkohol-koncentráció mértéke a döntő. Egyszerűsítve ez azt jelenti, hogy az elkövető vérében milyen mennyiségű az alkohol.

Ha a szervezetben mért alkoholszint nem haladja meg a 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt vagy a 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentrációt, akkor csak szabálysértésről beszélhetünk. Ezek felett az értékek felett viszont a cselekmény bűncselekménynek minősül. Míg a szabálysértést elkövető járművezető pénzbirsággal megúszhatja, az a sofőr, aki bűncselekményt követett el, a pénzbüntetés mellett a jogosítványát is elveszítheti egy időre.

Sajnos, sokan vannak, akik ennek ellenére a halogatásban látják a megoldást, és amikor később, az eljárás során rádöbbennek, hogy lépniük kellett volna, már késő. Ezért amint megtörtént a baj, az igazoltatás, közúti ellenőrzés, esetleges baleset bekövetkezte után, azonnal keressen fel egy közlekedési ügyekre specializálódott ügyvédet!

 

Az ittas vezetésért járó büntetések típusai, fokozatai

Természetesen senkinek sem mindegy, milyen nagyságrendű büntetésben részesül, legyen szó az anyagiakról vagy időről, hogy a közösség véleményéről ne is beszéljünk. Míg a szabálysértés csupán pénzbírságot von maga után, a közlekedési bűncselekmény elkövetése ennél súlyosabb következményekkel jár.

Jellemzően három büntetésformát ró ki a bíróság az ittas vezetőre:

  • pénzbírság
  • járművezetéstől való eltiltás és kötelező utánképzés
  • szabadságvesztés.

 

Pénzbírság

Akár szabálysértésről, akár közlekedési bűncselekményről van szó, minden esetben számíthat pénzbírságra az elkövető. Különbség csak a bírság összegében, illetve mértékében lehetséges.

Amennyiben az ügyvéd segítségével az ittas vezetés bűncselekményét elkövető személy enyhítő körülményeket tud a bíróság elé tárni, az mérsékelheti annak összegét. Enyhítő körülmény lehet az ittas vezető tiszta közlekedési előélete, az, hogy nem marasztalták el korábban ittas vezetés miatt, azaz nem visszaeső. A kora, egészségügyi állapota, az általa szakorvos által bizonyíthatóan szedett gyógyszerek szintén sokat nyomhatnak a latban.

 

Eltiltás, korlátozott eltiltás

Bűncselekmény esetében a bíróság nem tekinthet el a járművezetéstől való eltiltástól sem, ami 1 hónaptól 10 évig szólhat, sőt, az ügy súlyosságát tekintve végleges is lehet. A vezető ittasságának mértéke, a közlekedési előélete és hogy történt-e személyi sérülés döntőek lehetnek az időtartamát illetően.

Előfordul, hogy a bíróság megvizsgálva az ittas vezetés körülményeit, csak bizonyos járműkategóriákra vagy járműfajtákra vonatkozóan él az eltiltással. Amennyiben például a vétkes járművezető hivatásos gépjárművezető, és a szabadidejében saját személygépjárművét vezetve követte el a cselekményt, „B” kategóriára vonatkozik az eltiltása. Munkahelyén az „A” vagy „C” kategóriájú járműveket vezetheti, ha közlekedési előélete kifogástalan.

 

Kötelező utánképzés

A hat hónapnál hosszabb időre szóló eltiltás esetében a jogosítvány visszaszerzésének feltétele a sikeres kötelező utánképzés. Kivételt képeznek ez alól azok a személyek, akiket csak bizonyos kategóriákra korlátozva tiltanak el a vezetéstől.

Amennyiben bővebb információkra kíváncsi, olvassa el a kötelező utánképzésről szóló cikkünket!

Szponzorált tartalom