Jön az ingyen jogosítvány 2024 őszétől

A 2024 januárban megerősített tervek szerint a magyar kormány a B kategóriás jogosítvány megszerzésének teljes költségét megtérítené a középiskolásoknak és az állami szakképző intézményekben tanulóknak. Az ingyen jogosítvány legkorábban 2024 szeptemberétől azaz a jövő tanévtől lesz elérhető kb. 300.000 diák számára. De mit tudunk róla?

Az első B kategóriás jogosítvány megszerzésére a Magyar Állam jelenleg is ad támogatást. A támogatás  felső határa 25.000 Ft. A KRESZ oktatás és vizsga költségét – első jogosítvány esetén – valamivel több, mint 50%-ban az állam megtéríti. Az első jogosítvány megszerzéséhez kapcsolódó támogatásról és annak feltételeiről olvashatsz bővebben a linkre kattintva a Zebrajogsi honlapján.

Az új törvénytervezet szerint azonban az Állam ennél jóval többet térít majd meg a jogsi árából. A máig még nem végleges tervek szerint egyelőre az alábbiakat lehet tudni arról, hogy a diákok esetében kinek lehet ingyen jogosítványa 2024 őszétől.

Kinek, mikor és hogyan lehet ingyen jogosítványa?

  • Középiskolásoknak és az állami szakképző intézményekben tanulóknak (16.5 éves kor felett).
  • A jövő tanévtől, 2024 szeptemberétől.
  • Csak a B kategóriás jogosítványra vonatkozik majd.
  • Sikeres vizsga esetén térítenék meg a kötelező alapképzés díját (Alapképzés: KRESZ oktatás (28 tantermi óra vagy online KRESZ oktatás) illetve 29 órányi kötelező vezetés)
  • A támogatás összege a KRESZ vizsga árára és a gyakorlati vizsga díjára nem terjed ki.
  • Pontos részetek egyelőre nem ismertek, a tervezet nincs törvénybe iktatva.

A fenti javaslat gyakorlatban történő megvalósíthatóságáról jelenleg azonban semmilyen konkrétumot nem lehet tudni, ezért nem biztos, hogy érdemes az ingyenes lehetőségre hosszasan várakozni annak a középiskolás diáknak, aki minél előbb jogosítványt szeretne.

Jelenleg nem ismertek például a középiskolásokat érintő lehetséges korosztályi felső határok és az esetleges egyéb (pl. tanulmányi?)  feltételek, vagy például az, hogy mennyi idő áll rendelkezésére maximum a tanulónak a támogatás igénybevételére. A KRESZ-t és az elméleti részt az autósiskolák ma már főleg online oktatják, a gyakorlati képzés is jól szervezhető, így az hogy mennyi idő a jogsi megszerzése, jórészt a diákokon múlik. A túljelentkezésből viszont adódhatnak majd csúszások az autósiskolák hirtelen nagyobb leterheltsége miatt, amit érdemes figyelembe venni és előre felkészülni rá, akár előre érdeklődni az autósiskoláknál.

Nem ismertek továbbá az autósiskolákat érintő esetleges feltételek. Az valószínű, hogy az ingyenes jogosítvány diákoknak bármelyik autósiskolánál megszerezhető lesz, de ennek pontos feltételeit szintén nem ismerjük.

Fontos kiemelni, hogy a törvényjavaslatról a cikk írásakor végleges döntés még nem született, az egész egyelőre tervezet.

A hivatásos jogosítvány támogatásról, mely 2024 márciusától indul, ebben a cikkben olvashatsz: Jön a C kategóriás jogosítvány ingyen 2024 márciusától